Welcome to Tuning Styling Forum Srbija

Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to contribute to this site by submitting your own content or replying to existing content. You'll be able to customize your profile, receive reputation points as a reward for submitting content, while also communicating with other members via your own private inbox, plus much more! This message will be removed once you have signed in.

Countdown until New Years!
Sign in to follow this  
Followers 0
EHHO

Elektricni Podizaci

Treba mi pomoc oko ugradnje elektricnih podizaca. Imam motore sa dve zice pa su mi potrebne neke seme kako da sve to povezem. Razmisljao sam da mi treba par releja i naravno prekidaci ali ne znam kako sve to da povezem. Ne bi bilo problema da na motoru postoji i jedna zajednicka zica, a da su ove druge dve za podizanje i spustanje prozora.

Ko se petljao sa ovim stvarima neka pomaze.

Hvala unapred svima koji su spremni da pomognu.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

....pa lako je drugar,,,samo malo strpljenja treba,,,kao sto znas motor vrti u jednu ili drugu sranu zavisno od polariteta zica,,,obrtanjem + i - zice on mijenja smjer okretanja.

mozes to da rijesis i bez releja, ali mozes i sa relejima,,,,ako ides bez releja jednostavnije je i manje sanse da zabrljas,,,,a ako ides sa relejima potrebno ti je za svaki podizac po 2 releja,,,,sema povezivanja cek da nacrtam

semapodizacaej8.jpg

a ako ides sa relejima, nacrtacu ti semu ali ne mogu sada uglavnom potreban su ti 4 releja sa radnim kanalima tj sa kanalima 87a da bi to moglo da funkcionise, mada i ako vezes direktno na prekidace radice ok...veceras dobijas sliku sa relejima,,,,

uglavnom bitnoa je da postavis osigurac na glavni vod + koji ces da skines sa kontakta ili direktno sa acu,,,i ostalo je jednostavno kao sto vidis na srednji konektor ide + do njega sa lijeve i desne strane po jedan - i na krajevima idu izlazi za motor,,,,o to je to

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam znao da prekidac za podizace ima sve te potrebne kontakte (ja sam mislio da ima 3 kontakta pa me je zato sve to navelo da razmisljam da koristim releje), jer sad prvi put petljam oko elektricnih podizaca.

Okaci ti meni i sliku sa relejima cisto da znam kako moze i na taj nacin da se poveze.

Znaci treba mi jedan dupli prekidac za vozaceva vrata (da bi upravljao i sa suvozacevim i vozacevim prozorom) i jedan obican prekidac za suvozaceva vrata i jedino treba da zice od suvozacevog motora prevucem do duplog prekidaca kako bi sa njim mogao da kontolisem drugi prozor.

Da li znas mozda gde ima da se nabave ti prekidaci.

Hvala na pomoci

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

buvljak, bubanj potok, mislim da ima i u radio klubu,,,cijena od 200-1000 din/kom....zavisi koji zelis ...

najbolje je uzeti polovne od golfa recimo ili slicnih automobila,,,,karakteristika je da su svi skoro isti ili slicni ali ove domace proizvodnje hoce da se istope jer dosta jaka struja prolazi kroz njih kada motor povuce....

sada cu da nacrtam semu, ne mogu da nadjem sliku koju vec imam, ali mislim da je to to....

releitd1.jpg

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad kazes da ume da povuce vecu struju da li je dovoljno da koristim zicu preseka 1,5 kvadrata koju sam koristio i kod alarma ili je potrebno deblje.

Al znas mozda kolika je struja otprilike u pitanju cisto da znam zbog osiguraca koje bi trebao da koristim, a sto se tice prekidaca i hteo sam da stavim polovne od golfa II jer i imam taj auto ba da bude bar koliko toliko originalnije.

Da li znas mozda na koji nacin se odradjuje to kod VW, da li sa relejima ili prekidacem jer ovaj drugi je mnogooooo lakse odraditi.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

slobodno samo sa prekidacima, od Vw su i kod mene, stim da sam ja samostalno pravio podizace od motora od brisaca i rade fenomenalno,,,,dovoljna ti je zca od 1,5mm...nema potrebe za jacom,,,struja ne znam tacno kolika je ali stavi osigurac na naponski vod od 10-15a slobodno...i radice odlicno....ne vrijedi da ti slikam kako sam odradio kod mene jer je kod mene jos gomil a drugih zica koje samo ja razumijem cemusluze....

i nema potrebe za 2 prekidaca za jedan podizac, stavi oba iznad kasete(lijevi i desni) i bice odlicno, lako i tebi i suvozacu da rukuje sa njim

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hteo sam da postavim prekidace na udubljenom delu tapacirung vrata koje je predvidjeno da se nasloni ruka pa sam zato planirao da stavim taj jedan dupli prekidac na vozacevim vratima. Video sam u katalogu malopre jedne beogradske firme umetak za drsku na vratima sa izlivenim delom za prekidace jedino ne znam da li odgovaraju i meni jer ne pise nista za koji model vec se vodi kao univerzalni (zvacu ih jedan dan da proverim jer bi mi to bilo najelegantnije resenje jer ne bi morao nista da secem). Rekao si da ih montiram iznad kasete, da li si mislio na onu naspram suvozaca pa da secem tablu ili ja nisam dobro razumeo.

Od nedelje cu da krenem da tragam za tim prekidacima od VW po otpadima (ako mi oni plasticni izlivci ne budu odgovarali), a ako odgovaraju jesi li cuo nesto o SPAL prekidacima (kvalitetu) posto cu onda morati da uzmem njih kako bi ih uklopio u taj plasticni drzac.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma uklapaju se knap na ono udubljenje iznad pixsle kod golfa 2, imas pravbougaoni otvor za sitnice i fabricki kod golfa sa podizacia stoje bas na tom mjestu.....samo sa zadnje strae uvezi zice i knap ce da stoji.

nemoj dzaba vrata da busis jer ima instalacija da se provlaci sa kraja na kraj auta, a nema potrebe zxa tim jer ovako direct sa mjenjaca imas pristupp prekidacima

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  
Followers 0