Sto se tice motora koji se mogu staviti u juga... Ja volim da kazem da je to svaki motor koji fizici moze da stane u ugom motorni prostor:). To jeste tacno, ali retko ko hoce da se zeza sa time, i ljudi obicno rade sa motorima koji ne zahtevaju puno prepravki.
Znaci, u juga, bez iakavih prepravki, mogu da se stave fiat.lancia motori zapremine 1.3, 1.4, 1.5 i 1.6 litara. Svi ti motori imaju isti raspored rupa za nosace motora i menjac. Ima razlike u alternatorima i ostalim uredjajima, ali ako bude problema sa tim stvarcicama, jednostavno cete koristiti vase originalne. Znaci to su sve motori koji izgledaju gotovo isto kao jugov. Imaju jednu bregastu, usisnu i izduvnu granu sa zadnje strane itd...
Razlike postoje kod turbo motora iz Una. Oni imaju ubrizgavanje i usisna grana ce udarati u kutiju za vazduh i rezervni tocak. tocak u gepek, kutija da se prepravi.
Nisam imao iskustva sa svim motorima, tako da mogu da se nadju neke sitnice koje ce da zezaju. Ali to su sve stvari koej se rasavaju u roku od par sati. Ovo napominjem zato sto sam na pocetku rekao da se ovi motori bez prepravki mogu staviti u juga. Nemojte me bas doslovce bukvalno shvatiti, na raznim tipovima motora postoje razne sitnice koje mogu da oduzmu par sati da se rese...
Naravno, najveci dobitak je sa motorom najvece zapremine. 1.6 motori su relativno retki, ali 1.5 motora ima vise.
Sto se tice Fiat/LAncia motora sa dve bregaste (1.6, 1.8, 2.0), neko je pomenuo da bi mozda stavio i takav motor (105TC ako se dobro secam). To ej ok. Jedino sto to zahteva mnogo vremena i para... TReba dapraviti nove nosace motora posto originalni uopste ne lice na jugove. Treba prepraviti poluosovine ili napraviti adapter da se koristi jugov menjac. Na kraju, ako sve to neko uradi, suludo je koristiti 1.6 sa 105ks kada moze da se stavi 2.0 sa 120ks stock.
Sto se tice friziranja, jedna stvar koju sam primetio u nekom ranijem zakljucanom postu: Neko je rekao da na 1.1 jugu prosiruje kanale u glavi na 30/32mm i da ih polira. To su preveliki kanali za 1.1 motor (imajuci u vidu da se nece vrteti 1000/min). Durgo, kanale ne treba polirati. Zavrsna obrada treba da bude relativno gruba (smirgla 80-100). Izduvni se mogu polirati, ali VRLO brzo ce biti zagaravljeni i neces imati nikakve koristi od toga...
Toliko od mene za sada. Nov sam na forumu i ne mogu da citam sve vase rainje postove. Potrudicu se da pomognem koliko budem mogao u novim postovima, a i u starim koje procitam...
Pozdrav svima,
Uros

Sign In
Create Account

Back to top