Tng (lpg) opste prepucavanje u vezi plina...
Posted 19 June 2009 - 04:33 PM
koliko malo trosi majkin upaljac je za toyotu potrosac godine.
plin is the best benzin in the world
Posted 19 June 2009 - 11:05 PM
Loud Car Driver, on Jun 19 2009, 17:48, said:
to stoji i kod mene u potpisu...al zamisli sad ovako...napravim 100 km da odem po deo za neki auto i potrosim 1000 din benzina...a na njemu zaradim 10 jura sto ga ugradim ???gde mi je tu isplativost?
dajem cist primer...meni treba 1000 din benzina na 100km...a takodje isto mi treba oko 10-11l plina...to je sve cca 450 din...sto je mnooooooooogo jeftinije...
meni se ne isplati da se vozikam na benzin jer je jaci auto i te fore...nego mi je ekonomicnost... ;)
This post has been edited by Speedy: 19 June 2009 - 11:05 PM
Posted 20 June 2009 - 07:54 AM
A inace, ne znam sta se plinasi stalno bune, vama skoci za 2din, a nama benzin 4... A i imate srece u gluposti, drzava je donela uredbu zbog vas (onda kad je jednom cena benzina padala 2 puta brze od plina, cini mi se da je benzin bio oko 83din a plin oko 56) da plin iznosi 50% cene benzina, i onda ste se bunili kad to tako nije bilo a sad se nebunite sto nije tako...
This post has been edited by YUgisa: 20 June 2009 - 07:55 AM
Posted 20 June 2009 - 09:39 AM
YUgisa, on Jun 20 2009, 08:54, said:
A koji je ovo plinski uredjaj? Nesto si ti malo pobrkao loncice! Jednom kada prebaci na plin on uvek radi na plin sve dok ne ugasis auto ili ako nestane plina ili sam prebacis na benzin! Ne znam odakle ti ova tvoja verzija da u visokim obratjima on prebacuje na benzin jer onda ne bi bilo isplativo voziti na plin! Jos pogotovo sto sekvent ima svoj komp koji pravi smesu!
Posted 20 June 2009 - 10:20 AM
A inace, ne znam sta se plinasi stalno bune, vama skoci za 2din, a nama benzin 4... A i imate srece u gluposti, drzava je donela uredbu zbog vas (onda kad je jednom cena benzina padala 2 puta brze od plina, cini mi se da je benzin bio oko 83din a plin oko 56) da plin iznosi 50% cene benzina, i onda ste se bunili kad to tako nije bilo a sad se nebunite sto nije tako...
Nisam cuo da postoji takav plinski uredjaj koji u visokim obrtajima prebacuje na benzin... Onda niko ne bi ugradjivao plin, da je to tako...
Jugisa, jel imas plasticnu usisnu granu na Yugu?
This post has been edited by 16_Valve_: 20 June 2009 - 10:21 AM
Posted 20 June 2009 - 11:27 AM
A sto se tice ko bi ugradjivao plin, pa da bilo ko zeli da vozi pri najvecnoj snazi motora, nebi ugradjivao plin...
I nemam plasticnu usisnu granu, metalna je...
Posted 20 June 2009 - 12:32 PM
Cek cek sad se delimo u neke grupe?Mislis ja bi voleo da vozim na plin??Kako je fabrika propisala trebalo bi se voziti,na benz.Ali to zadovoljstvo nam uskracuju ovi lopovi iz vlade,tako da jbg-a.Shto se tiche tog povecanja za 1-2-3 din "moramo se" odmah buniti jer jedino to je ostalo da kazem normalno(plin),jos fali da i tu cena ode u nebesa i jbg...
This post has been edited by Mr.BMW: 20 June 2009 - 12:33 PM
Posted 20 June 2009 - 07:32 PM
moja toyota ideeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee kao luda a na benzin kad ga prebacimo
jos bolje ideeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.
the plin is the best gorivo in world.
Posted 20 June 2009 - 08:03 PM
YUgisa, on Jun 20 2009, 12:27, said:
A sto se tice ko bi ugradjivao plin, pa da bilo ko zeli da vozi pri najvecnoj snazi motora, nebi ugradjivao plin...
I nemam plasticnu usisnu granu, metalna je...
Vidi, ne postoji plinski uredjaj koji prebacuje na benzin kada se "Ulazi" u vece obrtaje. Buba mog tate ima ugradjen prvoklasan LandiRenzo sekvent plinski uredjaj koji je kostao 850 evra. Auto se uvek pali na benzin, kada dostigne odredjenu temperaturu, prebacuje ga na plin. U svakom trenutku mozes pritiskom na dugme da prebacis na benzin ukoliko zelis. Sto se tice tvoje konstatacije da plin nema dovoljnu snagu na visokim obrtajima, Buba ide identicno i na benzin i na plin. Nisu to vise uredjaji za 200 evra koje stavljaju razni "Majstori"... Buba trosi plina isto koliko i benzina... Jos jedan primer, moj bivsi bx sa 150ks je isao isto i na benzin i na plin, ugradjen je isti uredjaj...
Koliko vidim, tvoj jugo je ajnspric, ali posto nemas plasticnu usisnu granu, ne moras da stavljas sekvent. Evo kako moj golf, prethodni vlasnik je u njega ugradio obican uredjaj (Lovato-koji bas i nije nesto), i evo nema problema. Auto je dobro ustelovan, skoro da nema razlike u voznji benzin/plin. E sad, potrosnja plina je mozda za jedno 2-3 litre veca, ali taj nedostatak se resava sekventom.... Mozes ti da napravis da ti on na plinu ide bolje nego na benzinu, ali ce ti potrosnja drasticno skociti....
Posted 20 June 2009 - 09:07 PM
A moj Yugo ima multipoint sistem ubrizgavanja, i na njega nemozes ama bas nikako ugraditi venturi sistem plina a da to radi bar i malo prihvatljivo... Sem ako netrazis da bude sto jeftinije i ekonomicnije i da zaboravis na to da ces ikad da ubrzavas... Kao prvo, stavlja se restrikicja na usis kako bi se dobio venturi efekat, koji davi motor kad radi na benzin, ECU onda brljavi, auto jedva ide, gubis bas bas osetan procenat snage (1.3EFI sa venturijem nemoze nikako da stigne 1.1EFI na benzin, tj ne EFI, nego ni karbu nemoze da pridje), moras jos dodatno da zatvaras usis pre filtera jer je nemoguce ustelovati plin, trosi plin ko pomahnitao (pa i oko 50% vise nego benzina) bez davljenja usisa, ako mu zavrnes plin, onda tek nece da ide... Iz iskustva jednog lika, na venturi je isao EFI tako dobro kao na benzin (pre ugradnje) kad je trosio 17l plina umerene voznje (ispod 3000obrtaja)... A moj potrosi do 11l benzina kad ga stiskam do kraja... Umerenu voznju nikad nisam merio... Ali dok sam polagao voznju, pricao sam sa mojim istruktorom voznje, i on je imao 1.1 EFI koji je koristio kao automobil auto skole i trosio je citavih 6l benzina kad se vozio do 3000obrtaja...
Posted 20 June 2009 - 11:17 PM
Dobro, uredu, postujem ... ali kazem - neka hvala. Radje cu da vozim manji auto ili da ne vozim uopste, nego da ugradjujem plin, koji mi je krajnje bzv resenje.
Kao u "majstorskoj radionici", kada onom "nakupcu" mesto pumpe stavi kantu benzina na krov da gorivo ide slobodnim padom.
"Sta ce ti pumpa! To su smislili trgovci da uzmu sirotinji pare!"
Na to smo se smejali, a plin nam je sada "pa normalno". Prosto na neke stvari pristajes kada se uhvatis u kolo sa autom. Jbt, kosta, ali to si znao kada si ga kupovao ili kada si mastao o istom. A ako ti je skupo, pa niko te ne tera da se vozas ... eno je stanica iza coska.
This post has been edited by Black Wolf: 20 June 2009 - 11:20 PM
Posted 21 June 2009 - 01:01 AM
Vidi se da vecina ljudi jos plin zamislja ovako: Smrdi ceo auto na gas, trosi 20l, nikako ne ide, itd.... Ako neko moze da mi navede 3 razloga zasto je plin bezveze resenje, svaka mu cast....
This post has been edited by 16_Valve_: 21 June 2009 - 01:04 AM
Posted 21 June 2009 - 04:17 AM
Ok, kapiram, mozda nisam najpodobniji da govorim lose o plinu jer nisam u situaciji da razmisljam o istom, i shvatam ja svu njegovu ekonomicnost, sve to stoji. Samo iznosim svoje licno i personalno misljenje. Nikoga ne napadam. :P
A ono sto hocu da kazem da je za mene "bzv resenje" jer moras da ga budzis, strpas veliki tank koji ti zauzme pola gepeka, busis i proturas nove cevi, zice i sl ... da je fabricki namontiran, ne bih imao nista protiv. Ali ovo budzenje radi ekonomicnosti mi se nikako ne svidja. Pa to mu dodje kao da seces patos i tociljas se nogama, jer - ekonomicnije je.
Kupio si auto jer ti treba, jer ga zelis, jer si besan ... nije bitno. I svestan si da auto nije jeftina stvar i da ce trositi pare. Pa cemu onda kukanje za tom istom potrosnjom? Znas u kakvo si se kolo uhvatio. Hoces onda sutra da rokas selotejp mesto lepka jer je ekonomicniji?
Sto se mene tice postoje granice preko kojih ne idem ... i plin je za mene ta granica i gledam na njega kao na skrnavljenje. Naravno, i meni je skupo gorivo, i ne volim sto je sve skuplje, ali boze moj, nisam ja kriv za to, i zato teram dalje nadajuci se da ce biti bolje, pa dokle moze ... ;)
Moje misljenje ...
Ziveli. ;)
This post has been edited by Black Wolf: 21 June 2009 - 04:21 AM
Posted 21 June 2009 - 06:56 AM
Tri razloga zasto plin nevalja:
1. Flasa zauzima veliki prostor, a ako kazete ono, pa stavi umesto rez tocka, ne nepokusavajte, jer gde rezervni tocak onda da ide? ;)
2. Vrlo tesko ces ga kvalitetno ugraditi... Od ljudi koje licno poznajem, jedino su zadovoljni oni (tj auto ide jednako brzo i isto trosi i plin i benzin) koji voze ko penzoneri... Verovatno zato sto se na nizim obrtajima teze uocava razlikau potrosnji i snazi motora...
3. Cena i performanse, za te pare ja cu se voziti 10 godina a pitanje je kako ce biti onda stanje... Za ljude koji voze kratke relacije, plin i niji neko resenje... Sekvent je skup i ajd neka je ista potrosnja i snaga, venturi na automobile sa metalnim granama je s**anje... TO cak kazu i ovi sto ugradjuju... Za taj sistem pored onolikih problema uopste se neisplati ga ugraditi... A na sisteme za karbove, pa sta reci, isto u velikom slucaju problemi, ili neide ili ide a puno trosi, ako ustelujes na plin, nece na benzin da radi, koliko je jeftin, toliko je neekonomican...
I neki nevezan razlog za ovo, bezbednost... Nedo bog da si slucajno zakacio negde crevo za plin (a moguce je na nasim rupama) i da ne pimetis da curi na vreme... Nedavno je jedna zena umrla u SU od curenja plina... Ili da se spicis, pa te nesto spici od pozadi, stisne flasu, ona krene da ispusta plin na ventilu (da bi samjnila pritiska, krene nesto da varnici i zapali plin a ti u kolima... Ili makar da si pusio pa da te neko spicio... Jer ja se uopste nebrinem da cu ja mojom voznjom spiciti ja se vise brinem da ce neki idito meni da se u gepek zabije...
Ajd sad ti meni, 16oventilac daj 3 razloga zasto plin od benzina...
Ja prelazim nekih 5000km godisnje, i ako bas nemam za benzin, idem bajsom, mada u 95% slucajeva kad imam zelju da se vozim, nije mi problem sesti u kola...
A da brinem na potrosnju NE... Sad trosi 11, i planiram samo vise da trosi, jer da razmisljam kako da bude ekonomicniji, nebih razmisljao o novoj usisnoj grani sa 4 leptira, tj svaki leptir za jedan cilindar, druga bregasta...
Posted 21 June 2009 - 09:57 AM
This post has been edited by JAPAN POWER: 21 June 2009 - 10:02 AM
Posted 21 June 2009 - 03:16 PM
vozim auto koji vozim vec 5 godina, zadnje 4.5 godine vozim na plin od toga
2 godine sam imao Lovato Venturi uredjaj - najobicniji za karburature zbudzen na moj auto (tada nisam imao za sequent), cilindricna boca od 60l u gepeku zauzimala dosta mesta ali je i dalje bilo dovoljno za sve sto treba.., uz dosta muke i podesavanja i taj plin je radio kako treba.... auto je isao solidno uz neke male gubitke snage sto se i nije previse osecalo na 150+ KS, sto se tice tih mitova i legendi kako ces da se zapalis, eksplodiras i slicno mogu reci da je to sve glupost... meni su 2x pucale plinske cevi u motornom prostoru zbog losih nosaca motora i plin se osecao da pusta ali se ama bas nista desilo nije....
zadnje 2.5 godine vozim Zavoli Sequent, tada sam ga platio 850Eur, i mislio sam da ce biti bolje od obicnog ali nisam ni bio svestan koliko ce to bolje biti.... uz kompletna podesavanja auto ide barem 20% bolje na plin nego na benzin... ko ne veruje moze da pita one koji su se vozili samnom. Za ove 2.5 godine nisam imao nijedan jedini problem da moze tako da se nazove, zezala me je lambda sonda i to mi je dizalo potrosnju ali nista sem toga. boca je kod rezervnog tocka 45l i nosim sprej isto koji sam iskoristio samo 1x u sred one cice zime i odvukao se do vulkanizera i zavrsio sta je trebalo... taj plinski uredjaj je sam sebe isplatio barem 3x do sada posto sam presao poprilicno s obzirom da auto svakodnevno koristim.
potrosnju sam napisao u temi za to...
Daklem svi vi koji ne znate razlike izmedju danasnjih uredjaja i nekadasnjih na osnovu kojih su nastale sve te glupe price... raspitajte se i proucite malo bolje tematiku pre nego sto pocnete da pricate gluposti. svako ko prelazi iole ozbiljnije kilometraze i ko auto koristi svakodnevno, sto za posao sto privatno ce vam reci da je plin nesto sto stedi novac (koji onda mozete upotrebiti za druge stvari - muziku,vesanje,farbanje itd. itd.), a pri tome ne postoji nijedna negativna razlika u odnosu na benzin vise...
Posted 21 June 2009 - 03:58 PM
528 e39 ( maks brzina 230 kmh na gasu dok na benzin 240 kmh)
opel astra 16 16v ( maks brzina 195 kmh na gasu dok na benzin 185 kmh)
A da porucim yugisi najverovatnije ima neki nepoznat EFI motor u jugicu cim mora na max obrtajima na benzin.
Sistemi podrzavaju :
4 cilindra max do 195 kw
6 cilindar max do 300kw
8 cilindara do 400kw
10 cilindara do 500 kw
i 12 do 600 kw .
Tako da to na max obrtajima da predje sa gas na benzin mozda samo kod losih uredjaja
Posted 21 June 2009 - 04:59 PM
This post has been edited by Antonio: 21 June 2009 - 05:00 PM
Posted 21 June 2009 - 05:11 PM
Sto se tice brzine, moj bivsi citroen sa 150 ks i LandiRenzo sekventom je isto isao bolje na plin nego na benzin.... Buba ide u najmanju ruku isto kao i na benzin sa LandiRenzo-m... Moj golf mozda ide za nijansu slabije nego na benzin jer nije u pitanju sekvent, ali je dobro ustelovan pa je ta razlika neznatna...
P.S., slusajte coveka koji vozi M5 od 300+ konja ciji auto moze da pojede sve nase automobile zajedno...
This post has been edited by 16_Valve_: 21 June 2009 - 05:18 PM
Posted 21 June 2009 - 05:48 PM
Bolje se drzte teme, poskupio je plin, a benzin poskupljuje sredinom nedelje valjda, a cuo sam da umesto ovih 3 din, bice mozda 4...
This post has been edited by YUgisa: 21 June 2009 - 05:48 PM
Posted 21 June 2009 - 06:12 PM
Posted 21 June 2009 - 06:13 PM
Ja nacuo za to poskupljenje od 3 din.Izgleda da se nece smiriti dok ne bude 200$/barel. :)
This post has been edited by Mr.BMW: 21 June 2009 - 06:15 PM
Posted 21 June 2009 - 07:10 PM
opet ne znas o cemu pricas
sequent gasni uredjaji imaju ECU sa identicnim funkcijama kao sto ih ima i ECU samog auta, sa jednom VELIKOM razlikom.
ECU gasnog uredjaja mozes da isprogramiras kako god pozelis za vreme same voznje, tako da mapu ubrizgavanja mozes da promenis prema svojim zeljama, uz laku zamenu plinskih dizni mozes da napravis vema lak tuning auta na plin koji ne mozes na benzinu (trebao bi ti poseban aftermarket ECU koji mozes da reprogramiras - a koji kosta poprilicno), pa ti vidi da li je lakse auto tunirati na plinu ili na benzinu... :) ;)

Help

Watch Topic