Tuning & Styling Forum: Tng (lpg) written by rista car

Jump to content

VAŽNO SAOPŠTENJE!!!! OTVORENE Prijave za moderatorski tim:

http://www.tuningsty...

Uživajte :D

• 11 Pages +
  • « First
  • 9
  • 10
  • 11
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic
  •   Watch Topic

Tng (lpg) opste prepucavanje u vezi plina... Rate Topic: -----

#251 User is offline   loss 

• Group: Stage II
  • Profile views:140
  • Profile views:481
  • Grad:Petrovac na Mlavi
  • Ime i Prezime:Sasa Loss
  • Automobil:VW Touareg 3.2 ,Mercedes E 270cdi w211, Mercedes C 220 cdi ,punto II HGT

Posted 01 September 2009 - 11:43 PM

View Postm5lpg, on Sep 1 2009, 08:00, said:

View Postloss, on Sep 1 2009, 00:18, said:

Da napisem i ja neko svoje iskustvo sa plinom......
Prosle godine pocetkom jula sam ugradio plin u VW Touareg 3.2, rec je sekvent sistemu .
Do sad sam presao oko 70.000 km i nemam nikakvih problema.
Potrosnja je.......hmmm potrosnja, pa ja kako ga vozim ne skida ispod 20 l plina a ide mozda bolje nego na benzin!!!???
Kako ?!!! Pa lepo, mapa u komjuteru mu je toliko nasvirana da neki put trosi i preko 20l, mada sam par puta menjao mapu , cisto da vidim odnos potrosnja-performanse....
Neznam sta da kazem , naravno da bih voleo da ga vozim samo na benzin , ali takva je situacija da je voznja na benzin postala pravi luksuz, a i usteda na recimo ovoj kilometrazi za godinu + dana je velika !!!

Drugarska preporuka ako vec nisi stavio pod hitno stavi podmazivac ventila jer kod tog motora stradaju sicevi ventila nakon nekih 100.000 km a popravka po ceni nije bas slatka

Ajd malo mi pojasni to, nisam bas upucen a nameravam da ga jos vozim....

This post has been edited by loss: 01 September 2009 - 11:43 PM

0

#252 User is offline   Black Wolf 

• Group: Stage IV
  • Profile views:235
  • Interests:film, animacija, fotografija
  • Profile views:279
  • Grad:Beograd - Zemun
  • Ime i Prezime:Vukasin
  • Automobil:Opel Astra G 1.6

Posted 02 September 2009 - 02:36 AM

Iako nisam pristalica, ne bih bio fer da ovu informaciju ne podelim ...

Srpski „punto“ i na gas

U fabrici automobila „Zastava” pri kraju je montaža svih postrojenja potrebnih za proizvodnju „*****” koji će, pored benzina, kao pogonsko gorivo moći da koristi i tečni naftni gas (TNG). Kako saznajemo u poslovodstvu ove fabrike, koja je do sada, tokom poslednjih pet meseci od kada je u aranžmanu sa „Fijatom” počela nova proizvodnja italijanskog vozila, napravljeno je i na tržište plasirano 7.145 modela „punto”.

Nova oprema je postavljena u pogonima „Montaža” i „Karoserija”, jer plinski sistemi koji se ugrađuju u automobile imaju više komponenti - specijalan rezervoar sa sigurnosnim ventilima i sistemima protiv loma cevi, prečistače, regulatore pritiska, vidljive vodove i komandni uređaj sa elektromehaničkim delovima.

Upotrebu TNG podržavaju i Evropska unija i Savet Evrope, jer su usvojili strategiju (Zelena knjiga o sigurnom snabdevanju) prema kojoj do 2020. godine 20 odsto sadašnjeg goriva, benzina i dizela treba da bude zamenjeno alternativnim gorivima, pre svega sa TNG. Ovo gorivo može da se koristi u svim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, a zbog svojih karakteristika produžava radni vek motora, a zbog niske cene korisnicima donosi značajne uštede. Na tržištu je dva i po puta jeftinije od benzina, a i ekološki je prihvatljiviji jer manje zagađuje okolinu.

Najviše vozila koja koriste TNG u Evropi ima Italija - 1.400.000, i ona kao pogonsko gorivo za automobile i dostavna vozila godišnje potroši 1,3 miliona tona tečnog naftnog gasa. Nju slede Poljska (600.000 vozila) i Norveška (400.000 vozila). U Srbiji ima, prema procenama, oko 150.000 automobila koji koriste TNG.

izvor: Blic

E pa ziveli ...
0

#253 User is offline   DiVljAciNA 

• Group: Stage III
  • Profile views:258
  • Profile views:481
  • Grad:Beograd
  • Ime i Prezime:Nemanja!!!!!!
  • Automobil:fiat stilo 1.9 JTD 115 ks

Posted 03 September 2009 - 01:34 PM

View PostBlack Wolf, on Sep 2 2009, 03:36, said:

Nova oprema je postavljena u pogonima „Montaža" i „Karoserija", jer plinski sistemi koji se ugrađuju u automobile imaju više komponenti - specijalan rezervoar sa sigurnosnim ventilima i sistemima protiv loma cevi, prečistače, regulatore pritiska, vidljive vodove i komandni uređaj sa elektromehaničkim delovima.

au i pored svih delova sto omogucavaju pokretanje na benzin treba da nakacim jos 100 drugih stvari ;) da bi radio na plin......ko da sklapam avion.
0

#254 User is offline   ThundeR 

• Profile views:2156
  • Interests:Ne verujem da me nesto ne interesuje
  • Profile views:604
  • Ime i Prezime:Igor
  • Automobil:Peugeot 205

Posted 03 September 2009 - 03:24 PM

Jeste, jeste, mnooogo komplikovano ali ne zamaraj se time nego uzmi goblene da vezes - to je mnogo jednostavnije ;)

This post has been edited by ThundeR: 03 September 2009 - 03:26 PM

0

#255 User is offline   m5lpg 

• Group: VIP
  • Ime i Prezime:Radeta Ranko
  • Automobil:BMW M5 & 528 & manta

Posted 05 September 2009 - 03:43 PM

View Postloss, on Sep 2 2009, 00:43, said:

View Postm5lpg, on Sep 1 2009, 08:00, said:

View Postloss, on Sep 1 2009, 00:18, said:

Da napisem i ja neko svoje iskustvo sa plinom......
Prosle godine pocetkom jula sam ugradio plin u VW Touareg 3.2, rec je sekvent sistemu .
Do sad sam presao oko 70.000 km i nemam nikakvih problema.
Potrosnja je.......hmmm potrosnja, pa ja kako ga vozim ne skida ispod 20 l plina a ide mozda bolje nego na benzin!!!???
Kako ?!!! Pa lepo, mapa u komjuteru mu je toliko nasvirana da neki put trosi i preko 20l, mada sam par puta menjao mapu , cisto da vidim odnos potrosnja-performanse....
Neznam sta da kazem , naravno da bih voleo da ga vozim samo na benzin , ali takva je situacija da je voznja na benzin postala pravi luksuz, a i usteda na recimo ovoj kilometrazi za godinu + dana je velika !!!

Drugarska preporuka ako vec nisi stavio pod hitno stavi podmazivac ventila jer kod tog motora stradaju sicevi ventila nakon nekih 100.000 km a popravka po ceni nije bas slatka

Ajd malo mi pojasni to, nisam bas upucen a nameravam da ga jos vozim....

Desilo se na tom motoru da posle predjenih 130000 km stradli su na dva cilindra sicevi ventila i imace je na spisku za te problematicne ventile .
Podmazivac sluzi da kroz usis dodaje ulje za podmazivanje ventila tako sto po malo vlazi siceve ventila tako da smanjuje udarac koji se javlja prilikom vracanja ventila na zaptivno mesto.
Stavlja se pod obavezno na :
VW 3.2
TOYOTA od 2000 pa mladje
MAZDA
FORD - duratec
HONDA VVTI
0

#256 User is offline   Black Wolf 

• Interests:film, animacija, fotografija
  • Profile views:251
  • Grad:Beograd - Zemun
  • Ime i Prezime:Vukasin
  • Automobil:Opel Astra G 1.6

Posted 13 September 2009 - 04:47 AM

Ne odgovara gas svim motorima

Ugradnja plinskih instalacija u automobil je poslednjih godina sve popularnija u našoj zemlji. Jedan od razloga je što je plin znatno jeftiniji od tečnih goriva. Ima, međutim, i onih koji smatraju da gas može da ošteti motor automobila. Sagovornici „Blica nedelje" kažu da je to malo verovatno, pogotovo ako ga ugradi stručno lice u odgovarajućem servisu.

http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/09_septembar/13/auto/plin-x.jpg

Naime, plin ili TNG može da se ugradi u gotovo svaki automobil koji ide na benzin. Ukoliko se ugradnja radi u ovlašćenom servisu, mala je verovatnoća da će boca u automobilu da eksplodira. Međutim, po raznim internet forumima već uveliko se zahuktava polemika oko toga kojim automobilima ugradnja šteti, ili u najmanju ruku baš i ne prija. Tako je i nastala „crvena lista", odnosno ona na kojoj se nalaze vozila kod kojih ugradnja sistema za sagorevanje TNG može da bude pod znakom pitanja.

Međutim, prema rečima Vlade Veselinovića iz auto-servisa „TD", nijednom automobilu plin ne šteti, niti može na bilo koji način da ošteti motor vozila. On za naš list tvrdi da je vožnja na plin bezbednija od vožnje na benzin. Naime, kako ističe, auto-gas se skladišti u rezervoar čiji su zidovi debeli od tri do četiri milimetra, a zidovi boce napravljeni su od čelika.

– Jedino automobilima koji imaju više od 20 ventila može da šteti ugradnja plina. Međutim, u takve automobile malo ko i želi da ugradi plin. Možda kod automobila marke „ford" može da šteti plin, jer on ima keramičku pločicu ventila. Međutim, onaj ko ugrađuje plin u Fordovo vozilo, ukoliko je stručan, to zna, pa će na pravi način taj ventil obezbediti – kaže za „Blic nedelje" Vlada Veselinović iz auto-servisa „TD".
Da je veoma važno da plin ugradi stručno lice, potvrdio je za naš list i Milan Božić, direktor Centra za motorna vozila pri AMSS.

– Ugradnja TNG-a u vozilo može samo da koristi kako automobilu, tako i okolini. Ovo gorivo prija motoru i produžava njegovog vek trajanja – kaže Milan Božić.

Upotreba gasa je povoljnija i za okolinu jer prilikom sagorevanja od ovog goriva ne ostaje garež. Ipak, mnogi koji su ugradili plin žale se da vozilu, kad sa benzina pređu na TNG, opada snaga. To se, kako kaže Veselinović, otklanja tako što se uređaj precizno podesi. Ipak, to za sobom povlači veći utrošak plina.
Ukoliko želite da ugradite plin u novije vozilo koje je još pod garancijom, dobro se raspitajte u auto-kući u kojoj ste ga kupili gde to možete da uradite. Mnoge auto-kuće dozvoljavaju da ugradnju plina obavite isključivo u servisima koje su one za to ovlastile. U suprotnom se poništava garancija na motor.

Duži vek motora
Plin ili TNG je smeša butana i propana, koji su zastupljeni u odnosu 40 prema 60 odsto. Ovaj odnos se menja u zavisnosti od godišnjeg doba, pa se leti u smeši nalazi više butana, a zimi je veći procenat propana. Prilikom ugradnje plina vek trajanja motora se produžava čak za 30 odsto.

izvor: Blic
0

#257 User is offline   bata 

• Group: Banned
  • Interests:Cice, cice, cice, cice, cice, karatistkinje (samo sa crnim pojasom), cice i poneki auto :D
  • Grad:Backa Palanka - Beograd
  • Ime i Prezime:Miladin Panic

Posted 13 September 2009 - 09:17 AM

Pa za takve motore je potrebno ugraditi i podmazivanje siceva ventila! To je Ranko i rekao u prethodnom postu! :lol2:
0

#258 User is offline   Mr.BMW 

• Kapetan Ladje
  • Group: Stage: Extreme
  • Others:Prijatelji, VIP
  • Interests:PS
  • Grad:Jagodina Angeles
  • Ime i Prezime:Djordje Miljkovic
  • Automobil:Bmw e34

Posted 13 September 2009 - 09:37 AM

View PostBlack Wolf, on Sep 13 2009, 05:47, said:

Plin ili TNG je smeša butana i propana, koji su zastupljeni u odnosu 40 prema 60 odsto. Ovaj odnos se menja u zavisnosti od godišnjeg doba, pa se leti u smeši nalazi više butana, a zimi je veći procenat propana.

Mozda je i takva smesha,ali ovde u Srbiji cisto sumnjam.Nekoliko puta sam sipao na gasnim stanicama jako losh plin,jer skuplji je propan i ovi na pumpama sto kupuju stavljaju manje propana da ih ne udari po dzepu.Mozda i ja gresim ali za sada ne vidim drugi razlog...
0

#259 User is offline   DiVljAciNA 

Posted 11 October 2009 - 11:54 PM

View PostT.W.I.M., on Jul 24 2009, 22:13, said:

DiVljAciNA - rečenica ti je tačna ako se uzmu u obzir Shell-ov benzin od 100 oktana i naš plin... sa našim benzinom je već neka druga priča i, ukoliko neko poseduje auto novije generacije koji ima alu blok, mnogo je bolje ubaciti plin nego voziti na ovo sr@nje od goriva... ovo je više puta potvrđeno na Toyota-ma. ;) Neću sad da lupetam o plinskom sistemu, ne razumem se u to, niti me zanima, ali zato znam da računam, a ta računica mi govori da sam za manje od 6 meseci vratio pare od ugradnje plina, da mi je potrošnja ista ili veća za 10% od one na benzin, da je startnost skoro jednaka, a pad snage primećujem na oko 5000rpm, mada ga ne teram preko 4000 rpm iz nekoliko razloga...

hmmm....e vidis to je interesantno....ko zna kakav je nas benzin i sta uvaljuju ljudima.... :D srbija sta drugo....a sad treba neka pumpa da se izgradi a vlasnik je neki amer :D bice kvalitetnog gorivaaaaaaaaaaa :D i "nize cene"
0

#260 User is offline   m5lpg 

Posted 17 January 2010 - 11:36 PM

hvala bogu kraj pucacine
0

#261 User is offline   DiVljAciNA 

Posted 18 January 2010 - 07:20 PM

opet palis vatru :) :)
0

#262 User is offline   strokan 

• Interests:autobobili...
  • Ime i Prezime:Stefan
  • Automobil:Opel Kadett E 2.0 16v

Posted 18 January 2010 - 07:59 PM

Sta ima tu da se pali kad smo dosli do zakljucka da plin ne treba stavljati na kola...
0

#263 User is offline   m5lpg 

Posted 18 January 2010 - 10:07 PM

ne palim vatru uopste
0

Share this topic:

• 11 Pages +
  • « First