Tuning & Styling Forum: Imam Pitanej Vezano Za Golf Ii 1.6 Benzin written by ivan1982

Jump to content

VAŽNO SAOPŠTENJE!!!! OTVORENE Prijave za moderatorski tim:

http://www.tuningsty...

Uživajte :D

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic
  •   Watch Topic

Imam Pitanej Vezano Za Golf Ii 1.6 Benzin

#1 User is offline   ivan1982 

• Group: Stage: Stock
  • Profile views:77
  • Profile views:454
  • Grad:mostar
  • Ime i Prezime:ivan goluza
  • Automobil:wv golf 2

Posted 29 December 2009 - 08:27 PM

Moje pitanje je vezano za Golf 1.6 benzin... zanima me dali mi neko moze dati tocan (provjeren) odgovor.
Zelio bi malo pojacat snagu motora nista strasno 5-10 ks.
mislio sam staviti sporski filter, skinuti kat. i staviti lonac od recimo GTI-a, oceli to imati ikakav utjecaj na povecanje snage.
isto sam procitao da skidanje katalizatora dovodi do smanjenja obtnog momenta a to nebi volio jer uglavnom vozim na niskim obrtajima, ali nebi smeto koji KS vise pri prestizanju slepera uz stranu :P , znam da je ova tema sto puta obradjena ali molim vas za pomoc.
0

#2 User is offline   AUTOFREAK 

• Group: Prijatelji
  • Profile views:145
  • Profile views:371
  • Grad:Dubrovnik
  • Ime i Prezime:Ivo
  • Automobil:VW GOLF MK1,Golf Mk1 16v(Cabrio).VW Käfer 1300 (1972) Motocikl: Kawa Z-750

Posted 29 December 2009 - 10:40 PM

Nećeš ništa dobit...lova ce se bacit uzalud. To ti je eto direktan i vjerodostojan odgovor.
Kazes ima katalizator hmm koja je to onda godina..1.8 1.3 su imali verziju sa sa katalizatorom (i gti ofkors).

Više konja dakle drugi motor.. najprostije rečeno :P
0

#3 User is offline   nitrocalibra 

• Group: Stage: Stock
  • Profile views:408
  • Interests:Ugradjujem nitro u sve automobile i Vodonik.
  • Grad:Nis
  • Ime i Prezime:Dragan Spasic
  • Automobil:Opel Calibra

Posted 30 December 2009 - 11:58 AM

Ako skidas kat. moras staviti zamenu za isti,da ne bi izgubio obrtni moment i rad na leru.Mozes staviti KN ali onda moras staviti regulator pritiska goriva od GTI ili neki drugi sa vecim pritiskom.
0

#4 User is offline   YUgisa 

• Group: Stage III
  • Interests:EFI, NOS, Tuning, Crnka :)
  • Grad:Subotica
  • Ime i Prezime:Slobodan Vojnic Hajduk
  • Automobil:Yugo 1.1EFI

Posted 30 December 2009 - 03:02 PM

Sto se tice katalizatora, ako nije vec dugo menjan, onda ga baci bolje... I stavi samo cevku umesto njega... Za motore koji se koriste tako za svakodnevnu voznju netreba povecavati precnik cevi (sem naravno ako im snaga nije drasticno povecana), nego samo napraviti da ima sto manje krivina i dosta je jedan ne protocan lonac zbog povratnog pritiska u izduvu.

Sto se tice filtera, sem kod nekih motora sa lose resenim usisom retko se dobija povecanje sange i filter moze samo da ti pomogne da ako taj filter redovno odrzavas i peres da motor uvek dobija maximalnu kolicinu vazduha pa se fabricka snaga nece smanjivati. Posto prljanjem fabrickog filtera se smanjuje se njegova protocnost i samim tim i snaga tj povecava se potrosnja... Ne znam sto su iznad rekli da treba staviti drugi regulator goriva sa zamenom fitera, to je zabuna, motor vuce koliko njemu treba vazduha a ne koliko je propusna moc povecana sa zamenom filtera. Tj ako vi stavite filter koji ima dva puta vecu propusnu moc od fabrickog filtera, motor ce opet samo povuci koliko njemu treba...

Ne razumem se u Golfove motore, ali predpostavljam da je sa ubrizgavanjem, pa treba razmisliti da li moze da se namontira sa nekog slicnog motora usisna grana sa vecim kanalima i vecim leptirom... I na to staviti regulator pritiska goriva plus mozda cipovanje... Ako je kojim slucajem karb, onda ga zamenis sa boljim karbom...

This post has been edited by YUgisa: 30 December 2009 - 03:03 PM

0

#5 User is offline   daner 

• Group: Stage IV
  • Grad:Banatsko Karadjordjevo
  • Ime i Prezime:Radovic Dane
  • Automobil:Opel CALIBRA 2.0 16v

Posted 31 December 2009 - 06:29 PM

i da stavish drugu usisnu granu motor ce isto vazduha usisavati ... shta vredi shto se stavi i veci usis kad kroz usisne ventile uvek isto vazduha prodje ...  ko hoce vishe vazduha prvo veci ventili i kanali u glavi pa sve ostalo ...

a shto se tice tog golfa .. pa prodaj tvoj motor i dodaj mozda 50-100 eur i uzmesh jachi .. al sa tim odmah ide i skuplja registracija minimum za 10 000 din ...

a budziti taj motor se nikako ne isplati ...

tako da miruj ... <_<
0

#6 User is offline   YUgisa 

Posted 31 December 2009 - 06:56 PM

Nije istina, motor ce kroz iste usisne kanale u glavi ce provuci vecu kolicinu vazduha jer ce je brze usisati (naravno ima i ovo nekih losih strana i za pun efekat bi se dobio tek i sa prosirivanjem kanala i stavljanjem vecih ventila). Da ovo nije tako, onda ni nebi mogli npr da se umesto jednogrlih karburatora stavljaju dvogrli ili cak dva dupla ili 4 jednogrla (naravno kod motora sa 4 cilindra se odnose ove predpostavke)...

This post has been edited by YUgisa: 31 December 2009 - 07:00 PM

0

#7 User is offline   daner 

Posted 01 January 2010 - 03:47 PM

motor ne moze vecu kolicinu vazduha  usisati sa boljim karbom ili neznam ti ja chim ...  vecim karbom dobijash bogatiju smeshu i vecu potrosnju naravno al i koji ks ... 

mozesh ti povecavati precnik usisa i stavljati shta hocesh kad je sve to ograniceno  u glavi (najuzi deo usisnog sistema je kod ventila)  prosiri to i odmah imash vishe vazduha tj brze ce usisati jer je sad dovod veci 

razmisli prakticno   evo ti primer na auspuhu ...

lupam imash ceo auspuh fi 50  i samo na jednom mestu na aupsuhu je suzenje na 25mm  dzabe ti i da ti fi 100 kad ga tih 25mm koci ... kontash ...
0

#8 User is offline   YUgisa 

Posted 01 January 2010 - 07:51 PM

Snaga je benzin plus vazduh pomesan u odredjenoj razmeni. Da je tako kako ti kazes onda nebi bilo potrebe stavljati veci karb nego samo razbrusivati dizne za gorivo. A samo nalivanje benzina kako ti kazes tj pravljenje neke extra bogate smese ne vredi i to sam i ja licno isprobao stavljanjem vecih brizgaljki na fabricki motor (sama proba nije bila povecanje snage nego da se uverimo da da rade sve brizgaljke, ovo cisto kazem da nebude zabune). To ide i u jednom i u drugom pravcu... Obrada glave bez veceg usisa ce date vecu snagu ali se nece moci iskoristiti 100% jer ce usis da pravi zagusenje. Ako opet stavis vecu usisnu, motor ce da dobija vecu kolicinu vazduha koju ce motor moci da usisa ali opet nece se dobiti onaj max snage koji bi mogao iz te usisne dok neprosiris kanale u glavi i stavis vece ventile... Ono sto nevalja kad se radi ovako parcijalno tj npr samo povecavanje usisa je to sto ce snaga otici na vise obrtaje... Zato i mnogi grese pa ocekuju da jednom modifikacijom motora dobiju mnogo... A to neide tako nego se najvise dobija kada sve modifikujete u motoru.

Navescu ti primer dva motora:
Prvi je 1.4EFI koji fabricki ima leptir 45mm i modifikovan koji ima 55mm. Povecanje snage je 8-9% izmenom same usisne grane i leptira bez bilo kojih drugih modifikacija...
kW/obrtaja Nm/obrtaja

1.4 fabricki 50.8/5400 110/3500

1.4 modifikovan 55/5600 111/3000

Drugi motor je podatak koji je jedan Britanski tjuner napisao:
(Ford) Zetec motor od 2 litra koji je modifikovan imao je 174ks sa fabrickim usisom a sa 4 leptira od 45mm imao je 201ks. Plus sad vidim da pise jos da za Vauxhall motor od 2 litra XEmoze dobiti 180ks umesto fabrickih 150ks sa ugradnjom usisa od 4 leptira.
0

#9 User is offline   daner 

Posted 02 January 2010 - 03:05 AM

kW/obrtaja Nm/obrtaja

1.4 fabricki 50.8/5400 110/3500

1.4 modifikovan 55/5600 111/3000

po ovome shto ti napisa ispade brzi taj shto nije modifikovan ...

modifikovani je dobio"extra" 1 nm i max snaga mu je pala na 3000 obrtaja ko dizelu u pm .. ovim se dobila samo manja potrosnja ali ne i brzina 

taj fabricki ce biti jachi na vecim obrtajima od ovog modifikovanog i samim tim ce ga laditi ...

shta mislis koliko ce modifikovani imati nm kad dodje na 3500 obrtaja ... ??????????

i mani se "silne" kilowate  dzaba oni kad  NM govore drugacije ...

neka me neko drugi ispravi ako gresim...  al po podatcima koje si ti naveo tako izgleda ...
0

#10 User is offline   YUgisa 

Posted 02 January 2010 - 09:59 AM

O cemu ti pricas...

Max snaga je otisla 200 obrtaja vise (sa 5400 na 5600) i povecala se za 8-9%. A Moment je pao na nize obrtaje (sa 3500 na 3000) ali nije znacajnije rastao ali ovo znaci da ce motor bolje da vuce u nizim obrtajima zbog momenta i da ce imati vise snage u visim obrtajima. A da nekazem da je kriva momenta bolja od onog fabrickog...

http://img172.imageshack.us/img172/2751/dijagram2la5.gif http://img527.imageshack.us/img527/777/dijagram3hi7.gif

This post has been edited by YUgisa: 02 January 2010 - 10:02 AM

0

#11 User is offline   daner 

Posted 02 January 2010 - 10:47 AM

znaci po tebi su bitni kilowati a moment ne ... cim kriva momenta je "kao friziranog" loshija od standarda  i to ti nije ni bitno ...

neodgovori mi na pitanje .. shta mislis koliki ce obrtni momenat biti tom sa 55mm grlom na 3500 obrtaja ...dali ce biti manji nego standardnom ... <_<
0

#12 User is offline   YUgisa 

Posted 02 January 2010 - 11:05 AM

Pa usustini da, meni su vazni kilovati tj snaga plus obrtaji, jer visi obrtaji omogucuju koriscenje "kraceg" diferecijala sto opet daje bolje ubrzanje a moment je vazan onome ko vozi u obrtjima nizim od spica max momenta... Ja nevidim da je kod frizirano losija kriva momenta... Iako dijagrami bas nisu precizno izcrtani jasno se vidi da je kriva friziranog motora mnogo horizontalnija tj ima mnogo vec moment u vecem rasponu obrtaja. Da za primer uzmemo 100Nm, obican motor ce imati 100Nm u rasponu od 2500 do 4500 obrtaja dok modifikovan ima 100Nm u rasponu od 2250 do 5250. Na 3500 frizirani motor ce imati 108-9Nm. Tako da se ja nebih slozio da je kriva momenta losija kod "friziranog" kako kazes, nego je bolja od fabrickog...

This post has been edited by YUgisa: 02 January 2010 - 11:06 AM

0

Share this topic:

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

| |